toegevoegd aan verlanglijstje
Verwijderd van verlanglijstje

Toegevoegd aan winkelmandje

Verder winkelen Afrekenen

Nieuws & Tips

Darts Tips
29/10/2022

Darts blijven links of rechts gaan? 

Moe van het raken van die vervelende 1's en 5's omdat je darts naar rechts of links blijven trekken? In dit artikel zal ik de veelvoorkomende oorzaken van darts die zijwaarts gaan uitleggen en hoe je dit kunt voorkomen en een rechtere worp kunt bereiken.

Waarom blijven mijn darts zijwaarts gaan?

De meest voorkomende redenen waarom een dart naar links of rechts kan gaan, is omdat de werparm niet centraal staat in het midden van het dartbord, of omdat het dominante oog niet wordt gebruikt om te richten. Rotatie in de romp afkomstig van de heup of schouder kan er ook voor zorgen dat de dart zijwaarts gaat. Om te voorkomen dat de dart naar links of rechts gaat, moet je ervoor zorgen dat de werparm rechtop staat met het midden van het dartbord. Gebruik ook je dominante oog om te richten en houd je romp en elleboog zo stil mogelijk tijdens de worp en volg door.

Oorzaak 1- Werparm staat niet centraal

Een veel voorkomende reden waarom je darts naar links of rechts gaan als je ze gooit, is omdat je jezelf niet centraal positioneert met het bord. Sommige spelers, zelfs professionals, positioneren zich graag iets links of rechts en gooien iets diagonaal. Dit is een persoonlijke voorkeur, maar als je worstelt met je darts die naar één kant trekken, dan kan het aannemen van een centrale houding het probleem oplossen.

Oplossing

Probeer zo te gaan staan dat je werparm direct in lijn staat met het midden van het bord. Er zijn drie mogelijke standpunten:

Staand met je voeten gelijkmatig verdeeld en loodrecht op het bord, bijvoorbeeld Phil Taylor / Michael Van Gerwen-stijl. Leun iets zodat meer van het gewicht op de bal van je voorste voet zit, maar zorg ervoor dat je je voet plat houdt. Vergrendel je knie en concentreer het grootste deel van je gewicht door je leidende been.

Zo staand dat je leidende voet naar de "20" kijkt. De voorste voet moet plat blijven, terwijl de achterste voet op de bal in balans kan worden gebracht.

Staand zodat je leidende voet op een 10 uur positie ten opzichte van het bord staat.

Elk van deze drie houdingen kan worden gebruikt om je werparm in lijn te brengen met het midden van het bord. De positionering van uw voeten kan enigszins variëren, afhankelijk van uw afmetingen, maar oefen met het staan in de juiste positie om ervoor te zorgen dat uw arm centraal staat. De positionering van je voeten hangt ook af van hoe gedraaid je romp is. Overrotatie van de romp om je het gevoel te geven dat je recht staat, kan er ook voor zorgen dat je darts naar één kant trekken, omdat het moeilijk te beoordelen kan zijn. Als dit een probleem veroorzaakt, probeer dan in plaats daarvan je voeten iets naar links / rechts te bewegen. Een goed idee is om een stuk touw uit te lijnen, of indien mogelijk met krijt op de vloer te tekenen om te helpen meten waar de verblijfplaats voor u centraal staat.

Oorzaak -2 Body Rotation

Een andere veel voorkomende oorzaak van darts die naar de zijkant trekken, is rotatie van de schouder of een schokkende beweging bij het gooien van de dart. Elke rotatie of beweging in de schouders zal waarschijnlijk leiden tot inconsistenties of ervoor zorgen dat de dart bij elke worp naar één kant trekt. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de schouder tijdens de worp naar binnen draait. Als je rechtshandig bent, kan dit ervoor zorgen dat de darts naar links gaan, en als je linkshandig bent, kan dit ervoor zorgen dat je darts naar rechts trekken. Hoewel de schouder de meest voorkomende boosdoener is van lichaamsrotatie, kan heuprotatie dit probleem ook veroorzaken.

Oplossing

Film jezelf terwijl je een paar darts gooit. Vraag een vriend om je telefoon vast te houden, of probeer hem op een tafel te zetten en hem rechtop te balanceren met een doos of wat boeken op een tafel. Of koop een klein statief. Het is goedkoop en is een geweldige investering als je je worpen wilt verbeteren.

Plaats de camera vooraan, maar iets naar de andere kant van je werphand, zodat deze niet in de vliegroute zit. Als u een rotatie in de schouder of heup opmerkt, moet u bij bewustzijn blijven en proberen deze te repareren. Ga rechtop staan en houd je romp stil als je gooit.

Oorzaak -3 Elbow Drop

Als je merkt dat je darts laag en naar rechts of links vallen, dan is het waarschijnlijk dat de boosdoener "elleboogval" is. Net als bij de schouders moet de elleboog gedurende de worp in dezelfde positie worden gehouden om te voorkomen dat de dart uit koers raakt. De elleboog moet gewoon als scharnier fungeren.

Oplossing

Nogmaals, het is een goed idee om je worp te filmen om het probleem te diagnosticeren. In plaats van de camera voor je te plaatsen zoals beschreven in het vorige punt, plaats je hem in plaats daarvan zo dat hij in een rechte hoek naar je werparm is gericht. Hiermee kunt u zien of uw elleboog überhaupt daalt. Naast het proberen om je tijdens elke worp bewust te blijven van je elleboogpositie, zijn hier verschillende andere dingen die je kunt proberen:

- Vraag een vriend om op je worpen te letten en roep of je elleboog valt

- Plaats je andere arm onder je elleboog om te voorkomen dat deze valt

- Oefen de werpbeweging in de spiegel

Oorzaak -4 Verkeerd uitgelijnd doel

Iedereen heeft een dominant oog. Wanneer je naar een object kijkt en het oog sluit dat niet dominant is, zal het iets bewegen. Dus als je je dominante oog gebruikt om te richten, dan zal je dart niet gaan waar je verwachtte dat hij zou gaan.

Oplossing

Zoek je dominante oog en zorg ervoor dat je de pijl voor dit oog houdt en gebruik het om te richten.

Zo vind je je dominante oog:

- Plaats je hand op ongeveer 10 cm van je gezicht.

- Sluit je linkeroog, als het object niet naar de zijkant is verplaatst, heb je een dominant linkeroog. Probeer je rechteroog te sluiten en      je zult merken dat het object iets naar de zijkant beweegt.

- Als het object in dezelfde positie blijft wanneer u uw rechteroog sluit, heeft u een dominant rechteroog.

Dingen om in gedachten te houden

- Vind je dominante oog en gebruik dit om te richten

- Zorg ervoor dat je werparm centraal staat in het midden van het bord

- Film je worp en controleer op schouder/heuprotatie of elleboogval

Darts Tips
22/10/2022

Darts Tips Corner


Minimaliseer uw beweging 

Alleen de werparm beweegt als je een pijl werpt. Laat je niet beïnvloeden door andere mensen die mogelijk alle delen van hun lichaam bewegen; ze hebben die stijl misschien zelf ontwikkeld, maar het wordt niet aanbevolen. Je schouder is een van de belangrijkste delen van het lichaam bij het werpen van darts, omdat hij stil moet blijven. Je darts zullen uit koers raken als je schouder beweegt. Het klinkt eenvoudig, maar het is belangrijk om dit te onthouden. Een gestage actie is noodzakelijk voor succes voor het dartbord, dus oefen het werpen terwijl je je zeer bewust blijft van je arm. Probeer alles stil te houden behalve de werparm. Blijf consistent bij de release Iets waar veel dartsspelers over de hele wereld veel over discussiëren, is wanneer je de dart in je worp moet loslaten. Sommige mensen gooien vroeg in hun actie, terwijl anderen het tot de allerlaatste seconde laten. Dus wanneer doe je het? Welnu, het antwoord is simpel: u vindt de methode die bij u past. Werk het in de praktijk uit door te sleutelen aan de tijd dat je de pijl loslaat. Merk op op welk punt in de actie het voor jou het meest comfortabel is om de pijl los te laten, en, net als bij andere aspecten van je werpmethode, zal het een tweede natuur worden met oefenen.